Wadjet Eye Games

Author Topic: Lagging on startup  (Read 2162 times)

Offline EBuzz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
Lagging on startup
« on: January 13, 2016, 11:27:35 PM »
I have just bought GR off GOG and I have two problems.

1) I can only run the game in DirectDraw, and it gives me a small window to play the game.
2) When I do play the game it lags and while I can hear the sounds every time I get either a blank game window or I cannot use the mouse within it.

Offline DaveGilbert

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2215
    • View Profile
Re: Lagging on startup
« Reply #1 on: January 14, 2016, 05:18:03 PM »
Hi EBuzz. What happens when you try to run the game in Direct3D? And have you tried increasing the size of the window (using the graphics filter options)?

Offline EBuzz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: Lagging on startup
« Reply #2 on: January 15, 2016, 10:09:31 PM »
On  Direct 3d, I get an error window on starting saying 'there was a problem initializing graphics mode 640 x 400 16 bit'

Offline DaveGilbert

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2215
    • View Profile
Re: Lagging on startup
« Reply #3 on: January 16, 2016, 08:27:58 AM »
Sigh. This happens on some computer configurations. The game is a 16 bit game, which wasn't a big deal back in the Windows XP days but these days a lot of modern computers don't know how to handle it! The more advanced computers get, the bigger this problem gets. We're trying to find a way to convert the game to proper 32 bit without having to recode the darn thing from scratch. Here's one thing you can do. Keep it in Direct3D, and tick the "run in windowed mode" option.  Use the 4x nearest neighbor graphic filter to make the window as big as possible. That should hopefully enable you to play the game without trouble.

Offline EBuzz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: Lagging on startup
« Reply #4 on: January 19, 2016, 10:14:34 PM »
No, that didn't work much. The same problem with sound but no video happened, only a bigger window,

Offline DaveGilbert

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2215
    • View Profile
Re: Lagging on startup
« Reply #5 on: January 20, 2016, 10:36:38 AM »
Could you send me a screencap of your configure screen? I'd like to see what settings you are using!